Vad är ett webhotell? Introduktion för nybörjare. Begrepp som domän, e-post, hemsida - hur fungerar det? Vad behövs? Vem gör vad?

Är du helt färsk på det här med hemsida, domän och e-post så kan de olika begreppen verka svåra och det kan vara svårt att förstå hur allt hänger ihop och var man ska börja.

Här försöker vi reda ut de olika begreppen och förklara på ett enkelt sätt så det blir tydligare att förstå vad ni behöver i form av tjänster men även vad som behöver göras och vem som gör vad.

Inledningsvis vill vi även passa på att säga att vi har kostnadsfri rådgivning inför ert köp på telefon: 08-91 55 44, verkar det helt omöjligt att förstå - ring gärna! Det finns inga dumma frågor!!

I regel är det man behöver följande:

1. Ett domännamn. Tex dindoman.nu.

Detta är er "identitet" på Internet och man kan koplla till flera olika tjänster så som hemsida, epost men även andra funktioner ute på Internet.

Det går bra att ha flera olika domännamn och många väljer att skydda tex företagsnamn och varumärken under flera olika så kallade toppdomäner (.se, .nu, .com osv).

Varje enskild toppdomän (som .se) har egna regler och fungerar helt oberoende av varandra.

Det är tex olika regler, kostnader osv för de olika typerna av domännamn. Vi på compartment hjälper i regel våra kunder att hålla ordning på sina domännamn, sköta förnyelser så att man inte riskerar att bli av med domänadressen osv.

Domännamn och domänadress är två olika namn för samma sak.

DNS är en tjänst och en teknisk funktion som man behöver till alla sina domännamn som ska användas på något sätt. Ska man tex koppla e-posttjänster till ett domännamn så behöver man också en DNS-tjänst.

2. Webhotell.

I alla våra webhotelltjänster ingår kostnadsfritt en förstklassig DNS-tjänst. I de flesta av våra webhotelltjänster ingår dessutom en förstklassig eposttjänst.

Webhotelltjänsten är en funktion som ser till att man kan besöka en webplats. Det fungerar ungefär som ett vanligt hotell i verkliga livet och man kan likna de olika utrymmen som finns för olika kunders webplatser hos oss vid hotellrum.

Man hyr alltså plats för tex sin websida på vårt webhotell.

När man beställt webhotelltjänsten så kan man med hjälp av en funktion som heter FTP (File Transfer Protocol) ladda upp filer till sin webplats. Laddar man tex upp en bild som heter test.jpg så kan en besökare nå denna bild på den publika webplatsen.

Vill man skapa lösenordsskyddade interna delar av webplatsen så kan man göra detta med en funktion som heter .htaccess.

Så snart du beställt domän och webhotell hos oss och fått inloggningsuppgifterna för de olika tjänsterna så kan ni börja ladda upp filer till webplatsen, ställa in epostkonton om ni valde ett webhotellabonnemang där eposttjänst(er) ingår.

3. Webdesign.

Vi hjälper även till med utformning av webplatser, så kallad webdesign. Webutveckling är ett annat ord som egentligen betyder samma sak som webdesign.

De senaste åren utvecklas i princip alla webplatser med ett så kallat CMS-verktyg (Content Management System) som gör att ni själva och/eller era webmasters kan uppdatera webplatsen på ett enkelt sätt. Det går även att köpa denna tjänst från oss.

CMS kallas ibland också webpubliceringsverktyg eller innehållshanteringsverktyg på svenska. Det man i regel syftar på är ett webbaserat verktyg där man på ett enkelt sätt kan uppdatera webplatsen utan att behöva kunna programmera.

Vi har automatiskt stöd för de flesta populära CMS på våra webhotelltjänster och även våra andra hostingtjänster som VPS, Dedikerad Server osv.

Vi arbetar även med ett eget CMS som heter CCM (compartment Content Management system) som är mycket lättanvänt och där många andra funktioner som tidsbokning, webshop, kontaktsida, bildvisning mm mm ingår.

Vi erbjuder även olika typer av supporttjänster så att ert företag får den backup ni behöver för att kunna lita på att era olika webtjänster fugerar optimalt.

En webplats blir på sätt och vis aldrig färdig utan jobbar man "på rätt sätt" med webben för marknadsföring, support och e-handel (och ofast även olika stödfunktioner som kundsupport, CRM mm) så kommer era webtjänster ständigt att vidareutvecklas. Detta är en av de saker som vi tänkt på när vi tagit fram CCM, det är enkelt att lägga till och uppdatera funktioner vartefter er verksamhet och omvärlden förändras. Ser man bakåt i tiden 5-10 år så är det tydligt hur snabbt Internet, metoder för marknadsföring och även de tekniker som era kunder, leverantörer och andra användare och besökare använder, uppdateras. Ta en så enkel sak som smarta telefoner, något vi idag tar för givet men  många webplatser som togs fram för bara några år sedan behöver idag uppdateras för att tillgodose funktioner som besökare idag förväntar sig.

Oavsett om ni väljer CCM eller ett annat webpubliceringsverktyg så är det viktigt att tänka både långsiktigt och kortsiktigt. I regel arbetar man med så kallade MVP-releaser just för att snabbt och effektivt men samtidigt till en låg kostnad kunna "rulla ut" nya versioner.

Ta gärna kontakt med vår support för mer information.

Övrig information:

VPS, eller Virtuell Server är en sorts serverhostingtjänst, dvs en hostingtjänst som är lite mer avancerad och kraftfull än en vanlig webhotelltjänst. Använder ni egna funktioner, specialanpassade inställningar eller liknande så kan det vara lönt att direkt ta steget till en VPS. Det innebär i regel en marginellt ökad kostnad medan ni får tillgång till långt mer avancerade funktioner och möjligheter.

Dedikerad Server är en än mer avancerad serverhostingtjänst. I motsats till en virtuell server så är en dedikerad server en helt egen, fysksi server, dvs ni har tillgång till alla systemresurser helt och hållet och det finns såväl varianter där man har dedikerad VPS vilket innebär att man har högre prestanda än på "delad VPS" samt dedikerade servrar som är förberedda för virtualisering där ni själva och/eller med hjälp från vår tekniska expertis kan använda en eller flera virtuella servrar på egen dedikerad hårdvara.

Co-location är snarlikt Dedikerad Server. Med Co-location är det kunden, dvs ni själva, som äger serverutrustningen men vi som sköter driften av densamma. En anledning att välja Co-location (eller CoLo som det ofta förkortas) är att man av försäkringsskäl, licensvillkor eller pga en IT-policy "måste" äga utrustningen. Det är i övrigt egentligen bara nackdelar att äga sin egen IT-utrustning och ur kostnadsperspektiv är det i regel alltid mer lönsamnt att hyra servrar och helt eller delvis leja ut uppdraget till oss på compartment att sköta driften och eventuella frågor, systemadministration och liknande.

Då vi tillhandahåller driftstjänster åt flera olika kunder och ständigt ser till att hålla oss ajour med trender, IT-säkerhetsfrågor och annat viktigt som man på ett "vanligt" företag i regel inte kan försvara kostnader och tidsåtgången för så blir det effektivare att lägga ut detta uppdrag och fokusera på de tjänsterna som ligger "en nivå upp", tex hur själva webplatsen används, marknadsföring och andra frågor som däremot med fördel bör integreras i företagets övriga strategiarbete och löpande produktion.

Mer läsning finner du här:

Webhotell med eller utan E-post och Domännamn

Serverhosting (tex VPS, Dedikerad Server och Co-Lo)

Webdesign (Webutveckling men även Internetmarknadsföring och ehandel)

Supportavtal

Supportinformation

Köp av hårdvara (tex för att använda med tjänsten Co-location)

Webpubliceringsverktyget CCM