Vilken server & operativsystem ska jag välja för vår server?

Ett tips är att kontakta oss på ett tidigt stadium när ni väljer en serverhosting-tjänst. Via vår systerverksamhet serverbutiken (serverbutiken.com) har vi tillgång till förmånliga priser på såväl hård- och mjukvara och hjälper er gärna att sätta ihop just den typ av serverplattform som passar er verksamhet bäst.

Beträffande vilken plattform som är bäst så behöver vi i regel veta lite mer om er tjänst innan vi kan ge er en rekommendation men här är några goda råd och tumregler att utgå ifrån:

Microsoft - behöver ni använda mjukvara från Microsoft, tex Sharepoint, Exchange och liknande så är det alltid bäst att välja en lite mer kraftfull hårdvara. Tänk på att alla mjukvaror är associerade med en eller flera licenskostnader, även dessa kan vi hjälpa er att köpa in till ett så bra pris som möjligt. Dock kommer alltid en lösning baserad på Microsoft-mjukvara att bli dyrare än i princip alla andra alternativ.

Red Hat Enterprise Linux och liknande licensierade Linux och UNIX-operativsystem: Ungefär samma problematik som Microsoft, dvs licenskostnader är med och driver upp kostnaden för er tjänst. Tänk på att drivrutiner kan påverka tex vilka insticks-kort och liknande som går att använda i er server. Vi hjälper er gärna att välja ut hårdvara som är certifierad för det operatvisystem ni väljer.

Apple / Mac OS X: Generellt avråder vi från att använda Apples operativsystem som serverplattform. Dessutom kräver det i regel särskild hårdvara.

Linux och UNIX: i princip alla större Linux-distributioner fungerar utmärkt att använda med de flesta vanliga serverplattformar. Det finns dock fallgropar, ta hjälp av vår support. Även om tex drivrutins-stöd är mycket väl utbyggt för tex Linux så kan det finnas fallgropar. Många UNIX, tex FreeBSD och operativsystem baserade på FreeBSD har en lista över rekommenderad hårdvara, det kan fungera men vill du vara säker väljer du komponenter som är "certifierade".

En säker kombination är alltid:

Någon av våra rekommenderade system från serverbutiken.com, baserade på Intel-plattformar och något av följande operativsystem: CentOS, Ubuntu, Debian, Fedora, FreeBSD, OpenBSD eller NetBSD.

Har ni behov av flera olika servrar går det såklart bra att välja olika systemdesign, olika operativsystem har olika "fördelar" och "styrkor". Vi har lång erfarenhet och hjälper gärna till med tips & råd.

Generellt får du bäst prestanda med Linux eller UNIX. Dessa operativsystem går även bra att fin-justera efter er hårdvara. Dessutom ingår ett mycket stort antal program i regel helt kostnadsfritt och ni får en plattform som är säker redan från början. Även driftsäkerheten är mycket hög med UNIX och Linux, tex krävs generellt sett inte lika många omstarter och lika mycket underhållsarbete som för tex Windows. Därmed inte sagt att det är Linux som passar er bäst. Har ni tex tekniker som är vana vid Windowsmiljöer kan detta vara en starkt indikation på att Windows kanske skulle passa er bättre, även om det skulle innebära högre kostnad (även utvecklingstider, kompetensutveckling och liknande innebär som bekant kostnader och för att ni ska kunna jobba in en miljö som passar er bäst kan det absolut vara värt att inte spara in några tusenlappar per år i licenskostnader!).

Fråga oss gärna om minimala operativsystem med fokus på prestanda och säkerhet!

Kostnadsfri rådgivning via telefon: 08 - 91 55 44