Vilka är fördelarna med VPS?

Det finns flera fördelar med en virtuell server jämfört med tjänster som webhotell men även andra serverhosting-tjänster som Dedikerad Server eller Co-location.

Nedan betar vi av några av de vanligaste skälen till att man väljer just en VPS-tjänst istället för en annan tjänst.

Jämfört med Co-location

En VPS är betydligt enklare att ha att göra med än Co-location. I fallet Co-lo så äger du ju hårdvaran, även om vi på compartment hjälper till med allt inkl det tekniska och praktiska så kan det i de flesta fallen vara enklare att slippa allt detta genom att hyra en server.

VPS är en smidig tjänst och ett kostnadseffektivt val eftersom det i regel innebär en betydligt lägre kostnad per månad eller år jämfört med en egen "riktig" (fysisk) server.

Har du dock behov av väldigt mycket lagringsutrymme så skulle det kunna bli mer prisvärt med extern lagring eller en annan serverhostingtjänst. Ta hjälp av en säljare hos oss och räkna på fördelarna utifrån just ert behov.

Jämfört med Dedikerad Server

En Dedikerad Server, precis som en Co-location-tjänst är en "egen",  "fysisk" server. I praktiken kan du dock göra samma saker i mjukvaror, operativsystem mm så rent praktiskt är det för de flesta snarare en fördel att servern är virtuell. Du slipper avbrott i samband med en systemuppdatering. Ska du tex uppgradera med mer RAM-minne i en Dedikerad Server så måste servern stängas av först, vilket innebär ett driftstopp. I en virtuell server är det mycket, mycket få situationer som kräver att servern stoppas. I praktiken är det extremt ovanligt att en VPS måste "stängas av" och vill du ha mer RAM-minne så kan vår support hjälpa dig med detta på minuten och du "ser" det extra RAM-minnet direkt i servern. Inte ens opreativsystemet behöver i regel laddas om på nytt utan det är bara att "tuta och köra".

Även kostnadseffektiviteten är i regel bättre med en VPS jämfört med en Dedikerad Server, dvs du får en lägre kostnad. Har ni dock behov av väldigt mycket intern lagring kanske det passar bättre med en Dedikerad Server, fråga gärna vår support om råd inför er beställning och fråga gärna om extern lagring, med våra SAN/NAS-tjänster kan ni på ett enkelt sätt lagra tex säkerhetskopior på en lagringstjänst utanför servern oavsett vilken servertjänst ni väljer!

Jämfört med Webhotell

VPS är det naturliga steget att uppgradera från Webhotell. Har man vuxit ur den "delade hostingen" och behöver fler resurser, dedikerade resurser och högre driftsäkerhet samt datasäkerhet så är VPS i regel det mest kostnadseffektiva valet.

Särskilt om ni inte har behov av att lagra väldigt mycket data (hundratals gigabyte eller mer) så är en VPS den perfekta tjänsten. Dessutom kan ni med alla våra servertjänster få hjälp av vår support att uppnå synergieffekter, det är troligt att ni tex kan flytta flera andra tjänster till er server. Har ni flera olika domäner och webhotell? Varför inte samla dessa på er server?

Det är troligt att ni i slutänden faktiskt sparar pengar på att uppgradera till en bättre tjänst.

När ni i framtiden behöver utöka prestandan mer så är det enkelt att tex uppgradera med mer RAM-minne, fler processorer osv i er VPS. När ni så småningom behöver ta ytterligare nästa kliv till en mer avancerad tjänst kan man välja att ha två parallella VPS-tjänster eller att kombinera tex en VPS och en Dedikerad Server får att få maximal driftsäkerhet och kapacitet.

Ni får en högre flexibilitet, i en VPS kan ni tex ha flera olika versioner av samma websida eller applikation. Ni kan ha olika separata "hostar" för att tex låta trafik på ett domännamn gå till en websida medan en helt annan version av websidan eller en helt annan webplats körs på en annan domän. Det går att specialanpassa vilka mjukvaror som ska installeras, vilka programmeringsspråk ni vill ha stöd för osv. Det går att köra flera olika versioner av mjukvaror parallellt osv.

Flexibiliten och möjligheten att specialanpassa er tjänst efter era behov är oerhört mycket större med en serverhostingtjänst och för de flesta blir det mest kostnadseffektivt att börja med att ta klivet till en virtuell server.

Tänk på att vissa tjänster som kanske ingår i ert webhotellabonnemang idag är tilläggstjänster när ni uppgraderar till en serverhostingtjänst. Fråga gärna en säljare hos oss om:

- era domännamn, nya och befintliga.

- DNS-hosting för era domänadresser.

- E-posttjänster

- Ev annan mjukvara eller tjänster som lagring, CCM, backup, supportavtal mm.

Taggar: hosting, server, vps