Viktigt: vi rekommenderar att man ej använder swap på virtuella servrar

Generellt rekommenderar vi att man om möjligt undviker att använda swap, dvs "virtuellt ram-minne" på virtuella servrar, vps.

Eftersom allt är virtuellt på en vps så finns det egentligen inte något minne och RAM-minnet, som alltid är oerhört mycket snabbare än hårddiskar, bör om möjligt hantera alla typer av minnestransaktioner.

Det kan till och med vara så att om swap-minne används så kan det ge er server sämre prestanda och orsaka problem.

Ta gärna en titt på ulimit och andra minnesinställningar för de applikationer, tjänster och program som ni använder i er server. Det kan vara nödvändigt att justera dessa så att allt "flyter på" som det ska i er server, både vid låg belastning och hög belastning. Det är inte ovanligt att tex en webserver får gradvis ökad belastning över tid, tex kanske en webplats som ligger på servern blir mer och mer populär och i takt med att besökarantalet ökar så ökar belastningen på servern. Här kan det vara viktigt att dels förekomma eventuella problem genom att proaktivt justera inställningar men även vara beredd att justera igen, beställa till mer "riktigt" RAM-minne för servern (från oss) och alloklera detta för de olika applikationerna så att alla tjänster fungerar bra på er server.

Det kan vara bra att känna till att det förekommer att vissa program fungerar dåligt eller inte alls utan swap. De allra flesta program fungerar däremot dåligt eller inte alls utan tillräckligt mycket minne och vad som är "tillräckligt" för er server (idag och imorgon) kan ta en stund att komma fram till men det är väl värt att göra sig besväret.

Vår support hjälper er gärna med tips, råd och arbete med felsökning och justering av inställningar.

Tips att börja nysta för att lista ut hur du ska ställa in minnesinställningar (Unix/Linux): swap, swapctl, swapoff, ulimit, fstab. Du börjar enklast med att undersöka ett Unix- eller Linux-system med verktyg som ps, top och ulimit. Läs dessa manualsidor.

Tips #2: Tycker du att det är krångligt att läsa manualsidor och justera inställningar är det en tydlig indikation på att du behöver teckna något av våra IT-supportavtal och låta oss göra detta åt dig. Lämna inte viktiga systeminställnigar "vind för våg", det är aldrig bra och leder i bästa fall "bara" till att applikationer i er server slutar att fungera. Väl värt att ta en titt på innan det blir ett problem med andra ord!

Läs mer på http://www.compartment.se/supportavtal om våra IT-supportavtal.

Taggar: fstab, memory, minne, mtab, pagefile, ram, swap, ulimit, virtual, virtuell server, vps