Hur skapar jag en länk till ett telefonnummer så det går att ringa genom att klicka på länken?

Det har tidigare funnits några olika implementationer av detta och vissa av dem har varit direkt felaktiga.

(särskilt äldre Apple telefoner som haft mycket konstigt hyss för sig som "brutit mot standarder" vilket fått till följd att saker ser ut och fungerar på fel sätt eller inte alls)

Här reder vi ut hur du enkelt skapar länkar som fungerar och går att använda för att ringa med via tex smarta telefoner, SIP-telefon/mjukvara i dator mm.

Först och främst, använder du CCM (http://ccm.compartment.se) så kan du välja på två olika metoder för att skapa länkar;

1. Antingen har du ett textfält i den mall du för tillfället jobbar med och som används för att automatiskt skapa tex innehåll på en särskild plats på websidan. Använder du ett eget fält för telefonnummer så kan man med fördel lägga till en funktion i just den/de aktuella mallarna så att själva länken skapas på rätt sätt helt automatiskt.

2. Använder du istället HTML-fält för att skapa länkar så kan du behöva trycka på "html"-knappen i html-editorn för att få se källkoden och manuellt ändra länken så den inte blir en vanlig hyperlänk (href) för websidor utan att koden blir specialanpassad för telefonnummer.

Ta gärna hjälp av support för att få tips på vad som blir bäst och enklast för er om du tycker det är svårt att avgöra själv!

Använder du inte CCM utan knackar kod för hand eller använder något annat verktyg som skapar html-kod helt eller delvis så ska du säkerställa att länken inte blir en vanlig hyperlänk (href) som kan se ut tex så här: http://www.compartment.se/

..utan länken måste se ut så här:

<p>You're welcome to <a href="tel:1-234-567-8910">Call Us</a></p>

Det viktiga är att länken inleds med "tel", detta talar om för alla "smarta" webläsare och program att detta är inte en websida utan ett telefonnummer.

Ange om möjligt alltid landskod och för att vara på den säkra sidan är det kanske bäst att undvika några som helst tecken annat än själva telefonnumret så att tex inte olika IP-telefonimjukvaror får spelet:

<p>Du är välkommen att <a href="tel:+4612345678910">ringa till oss</a></p>

Du kan såklart specificera telefonnumret istället för texten "ringa till oss" om du föredrar det och du kan skriva ut telefonnumret på ett mer läsvänligt sätt, tex: 08-91 55 44, även om själva länken går till tex: +468915544.

Tänk på att Apple har haft en del hyss för sig med sina Safariwebläsare i iPhone som kan göra att utseendet och i värsta fall även funktion påverkas om iPhone kan identifiera din text som ett telefonnummer. Ett sätt att gå runt detta är att ange en särskild CSS för vissa plattformar. Ett annat är att använda en bild istället för text.

Det bästa är nog på lång sikt att följa standarden och skriva ut numret, låta några besökare uppleva problem i de plattformar som inte följer standarden och vänta på att tillverkaren rättar till eventuella fel i sin implementation. Det är upp till dig som webmaster.

Taggar: css, href, html, länkar, ringa, sip, telefon, webdesign