Read only filesystem? Hjälp jag kan inte spara filer plötsligt i min server!

Hur man fixar "read only filesystem"-relaterade fel löser vi här!

Utan att gå in på vad ett filsystem är egentligen så kan man sammanfatta att när filsystemet monteras utan skrivrättigheter (dvs read only) så har ett eller flera potentiellt allvarliga fel inträffat i filsystemet (lagringen för servern).

Utgå alltid från att läget är mycket allvarligt.

Du bör omgående:

• Säkerställa att du har backup för viktiga filer och konfiguration.
  • Kontrollera filsystemet och åtgärda eventuella fel.
  • Starta om servern.

Använder du automagisk synkronisering av viktiga filer till vår lagringstjänst för era backuper har du redan klarat av det viktigaste och kan alltid återställa det viktiga datat om saker och ting skulle bli komplicerade nu. I annat fall: säkerhetskopiera omedelbums via SSH eller annan lämplig metod. Skulle saker gå snett måste du kunna återställa från backup i annat fall måste du manuellt återskapa det data som eventuellt går (eller redan gått) förlorat!

Kontrollera filsystemet genom att logga in i servern och kör fsck (man fsck). Svara ja varje gång du tillfrågas om ett fel som upptäckts ska korrigeras, du har inte mycket att välja på utan något har av någon anledning blivit korrupt och har du ett journalförande filsystem (som tex ext4) - något som vi alltid rekommenderar - så bör det inte vara några större problem att hitta och åtgärda fel.

Omedelbart när du kört fsck i ett sytem bör du vara redo att starta om systemet, fel kan inträffa. Kontrollera innan du kör fsck att du kan starta om och vilka eventuella konsekvenser det kan få.

Eventuellt behöver du köra fsck flera gånger, var beredd på att du kan komma att behöva starta om systemet flera gånger.

Efter omstart: kontrollera alltid att root-filsystem och andra eventuella filsystem som ska användas är skrivabara. Kontrollera fstab och mtab, läs loggar (dmesg kan ge dig en bra första hint men i syslog, daemon.log eller motsvarande finner du mer information - LÄS UPPSTARTSLOGGARNA!). Hantera eventuella andra fel.

Gör en ny backup. Var beredd på att en disk kan vara på väg att rasa.

Om möjligt använd vår CDN-tjänst och/eller lastbalansering för att bli mer tolerant mot fel och minska nedtid vid driftstörningar och underhållsarbete.

Taggar: backup, diskkrash, filsystem, lastbalansera, read only