Time Zone blir fel (efter systemuppdatering)

I vissa operativsystem, främst i Linux och då både RPM-baserade och Debian-baserade Linux-baserade operativsystem så kan ibland problem uppstå med att tidszonen "hoppar fel". Vanligtvis efter en uppdatering.

Man kan göra ändringarna "lokalt" på respektive användare (tex för root) kan man göra tex så här: TZ='Europe/Stockholm'; export TZ (för att få CEST/svensk tid). Men notera att denna "inställning" ligger då bara i "shellet" (skalet, tex bash) och inte "globalt på servern", vilket rekommenderas.

För att ändra "globalt" kan man använda verktyg som 'tzselect' eller 'dpkg-reconfigure tzdata' som kan köras som root, typiskt när du drabbats av "buggen" så hjälper det dock inte att ändra med dessa verktyg utan tidszonen "hoppar tillbaks" direkt eller efter nästa omstart.

Gör då istället så här (OBS enbart för den avancerade systemadministratören som "vet vad den håller på med", känner du dig osäker att radera filer som root och ändra avancerade systeminställningar så gör ingen ändring utan kontakta vår support så hjälper vi dig):

rm /etc/localtime ; ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Stockholm /etc/localtime

Kommandot ovan raderar inställningen för "localtime", dvs tidszonen och ln -s skapar en symbolisk länk mot filen Stockholm för att ersätta den tidigare inställningen. Kontrollera innan du kör kommandona ovan att du har filen Stockholm och att den finns på den platsen i ditt operativsystem, kontrollera att du fått rätt tidsinställningen med kommandot date. Testa gärna att starta om servern om det är möjligt, du bör nu ha rätt tidszon även efter omstarten.