Hur extraherar man IP-adresser från en textfil?

Har du tex en loggfil med massvis av information och behöver få fram enbart själva IP-adresserna finns det många populära metoder, här är en som du även kan använda för att bearbeta resultatet vidare om du skulle behöva det:

grep -Eo '([0-9]{1,3}\.){3}[0-9]{1,3}' log_file_name.txt | sort | uniq

Notera att ovanstående exempel inte fungerar i system V-baserade system som tex Sun OS och liknande då växlarna till grep är lite annorlunda där (man grep). Kommandot hämtar ut siffor som matchar på IP-adressers uppbyggnad ur en loggfil i text-format och skickar vidare till sort som sorterar och uniq som filtrerar bort allt utom unika träffar.