Hur ändrar jag spawn point (start-platsen) i min minecraft-värld?

Den plats olika spelare startar på som standard, "spawn point", kan du som administratör i en spelserver ställa in.

1. Via kontrollpanelen för din minecraftserver (eller hur du nu väljer att administrera din spelserver) så behöver du först göra din spelare till op, dvs operatör. Det gör du genom att via Console skicka kommandot:

op <dittanvändarnamn>

(utan klamrarna)

Nu kan din spelare med just det användarnamnet direkt inne i spelet ge kommandon till spelservern! Du måste göra detta för varje värld som du vill att användaren ska kunna ge administrations-kommandon.

2. Starta nu minecraftklienten och logga in i spelet på den värld du vill ändra.

Inne i spelet: Gå till den plats i världen som du vill ska bli ny spawn point.

3. När du försäkrat dig om att du står på den plats som du vill göra till startpunkt för alla spelare i världen så öppnar du nu text-kommandot genom att trycka på bokstaven t.

I rutan som visas kan du nu skriva saker till servern genom att börja med "/".

(prova tex med: /help).

Kommandot för att ändra spawnpoint heter setworldspawn och du anger det alltså genom att först trycka "t" för att öppna text-läget och sedan skriver du

/setworldspawn

(som ett ord, utan mellanslag)

avsluta med enter.

Nu kommer servern svara med att visa de koordinater inne i världen som du står på och bekräfta att startpunkten för alla spelare är ändrat till den nya positionen.

Prova att logga ut och logga in igen.

Tips: om du tappar bort dig kommer du starta från den nya startpunkten om din spelare dör inne i världen.

Kommandot "t" - som öppnar text-funktionen används också till chat mellan spelare på servern , då används inte inledande snedstreck ("/").

Taggar: minecraft