Hur kan jag använda utforskaren (windows explorer) för att ansluta till en server via FTP?

Utforskaren i Windows kan i många fall användas för att ansluta till en FTP-server.

Detta underlättar om du tex snabbt vill föra över många filer med så kallad dra och släppa-teknik från/till din dator.

Du gör så här:

1. Starta utforskaren genom att trycka på windowstangenten och E samtidigt så att ett nytt utforskarfönster öppnas.

2. I utforskarfönstrets adressfält anger du servernamnet på den FTP-server du vill ansluta till. Tryck enter.

3. När Utforskaren hittat FTP-server visas en inloggningsruta. Ange ditt användarnamn och lösenord för den aktuella FTP-servern. Tänk på att skriva in uppgifterna EXAKT så som de står på din abonnemangsbekräftelse eller motsvarande. Ofta blockerar FTP-servrar trafik efter ett visst antal misslyckade inloggningsförsök så det är inte en god idé att gissa.

Om du ej kan ansluta på sättet som beskrivs ovan kan du även prova att gå in i dina nätverksplatser på datorn och ange uppgifterna manuellt den vägen.

Det går även att starta utforskaren direkt från Start-kör, gör så här:

1. Tryck Windows-tangenten och R samtidigt för att få fram rutan "start-kör". I det vita fälet anger du nu adressen till din FTP-server på följande sätt:

explorer ftp://din-ftp-server/

2. Nu visas en inloggningsruta. Ange ditt användarnamn och lösenord.

Det går även att lägga till en FTP-server som en extern nätverkshårddisk i Windows. Gör så här:

1. Starta utforskaren, välj verktygsmenyn och därunder anslut till nätverkshårddisk.

2. Följ guiden och ange FTP-servernamn, enhetsbokstav i Windows.

3. Logga in och spara ditt användarnamn och lösenord om du i framtiden kan ansluta direkt till hårddisken utan att behöva ange användarnamn och lösenord.

Visste du?

- Andra protokoll än FTP fungerar ej bra med utforskaren men det finns tredjepartsprogram som man kan installera för att få ungefär likadan funktionalitet med protokoll som SCP, SSHFS eller SFTP (filöverföring över SSH).

- Tyvärr är flera olika program och olika versioner av program "buggiga" i flera olika versioner av Windows (trasiga, dvs följer ej standarderna korrekt eller har andra fel och brister varav vissa går att åtgärda via windowsuppdateringar). Detta kan göra att det kanske inte går att ansluta till en FTP-server alls eller med vissa problem från just din dator.

- Windows Explorer eller Utforskaren som den kallas på Svenska fungerar i regel enbart med så kallad passiv FTP. Har du en FTP-server som inte klarar passiv FTP eller har du ett antivirusprogram eller andra säkerhetsprogram, inställningar eller brandväggar på ditt nätverk som blockerar passiv FTP så måste du använda aktiv FTP - något som i regel alltid fungerar bättre och är mer problemfritt. Efterssom Windows Explorer saknar stöd för aktiv FTP är du hänvisad till att använda ett riktigt FTP-program om din dator ej kan ansluta via passiv FTP.

Läs mer om våra lagringstjänster och backuptjänster.

Taggar: backup, explorer, ftp, hårddisk, lagring, nätverkshårddisk, nätverkslagring, säkerehtskopiering, säkerhetskopia, utforskaren, windows