Kan jag logga in på en FTP-server via en vanlig webläsare?

Använder du en lagringstjänst och vill ansluta med protokollet FTP så kan det ibland, i regel av säkerhetsskäl, finnas en orsak att vilja kunna använda en webläsare som Firefox för att logga in på lagringstjänsten. Men det finns fallgropar och troligen är det enklare att göra det du egentligen vill göra på ett helt annat sätt.

Många som inte förstår vad FTP är missförstår och tror att det är en websida man ska surfa till ("surf" går via HTTP, dvs något helt annat än FTP men vissa webläsare har stöd för *delar* av FTP-protokollet) och stöter naturligtvis på problem.

Har ni fått en fråga från någon som försöker surfa till er FTP-server via tex Safari eller Firefox och inte kunde ladda upp material så är det inte omöjilgt att de totalt missförstått vad er lagringstjänst går ut på och hur de ska använda den.

En webplats (som vanligtvis använder port 80, HTTP-protokollet) använder man en webläsare för att använda.

En FTP-server (som vanligtvis använder port 21, FTP-protokollet) använder man ett FTP-program för att använda.

Det finns dock många program som har stöd för såväl FTP som HTTP och även andra protokoll, vissa skrivare har tex en inbyggd dokumentscanner som kan skicka scannade dokument via e-post, det är dock en bonus och har egentligen inte någonting med utskrifter att göra. Och det finns en risk att stödet för e-post är begränsat.

På samma sätt kan det, i vissa fall, gå att "surfa" till en FTP-server. Du är i regel begränsad till att ladda ned dokument, dvs du kan aldrig ladda upp material via din webläsare - de funktionerna saknas helt enkelt i webläsaren. Det är troligt att säkerhetsinställningar i din dator, ditt antivirusprogram, säkerhetsinställningar på ert nätverk, era brandväggar mm "ställer till problem". Många säkerhetssystem tycker nämligen inte om den här typen av "beteende" och det kan finnas risker.

Bli därför inte förvånad om det inte fungerar alls eller om det fungerar dåligt.

Ska du maila en länk till en kollega som ska ladda ned filen smidigt via en FTP-anslutning i sin webläsare så kan det däremot vara ett supersmidigt sätt att gå tillväga, allt har sina för och nackdelar!

En bättre metod att ansluta till en renodlad FTP-server är dock med ett FTP-program.

Ungefär som i webläsar-världen så är FTP-program specialiserade på just filöverföring via FTP. Detta och i regel ingenting annat kan du göra med ett FTP-program. Fördelen är att det blir enkelt, tydligt och lättanvänt.

Exempelvis det kostnadsfria FTP-programmet Filezilla som finns för både Mac, PC, Linux och även andra plattformar, låter dig lägga upp olika profiler, något som är smidigt om ni tex har flera olika konton och du ska kunna logga in på alla olika konton på ett enkelt sätt.

Andra populära metoder att ansluta till våra lagringstjänster är tex att:

- "Montera" lagrings-tjänsten som en "hårddisk" i din dator. Fördelar inkluderar att du kan använda dra- & släpp-teknik.

- Ansluta via andra protokoll än FTP, exempelvis SFTP, FTPS, NFS, Samba, mfl tekniker kan vara mer fördelaktigt för att använda. I många fall går det att blanda olika tekniker för att tex olika delar av en organisation som arbetar på olika sätt ska kunna använda gemensam lagring utan att behöva anpassa sitt arbetssätt.

- Använda WebFTP, dvs ett webbaserat gränsnitt mot FTP-tjänster (och andra lagringstjänster), kontakta oss för mer information.

- WebDAV, även om WebDAV inte är lika vanligt förekommande idag som det var förr i tiden så är vi så gott som ensamma om att erbjuda denna mycket smidiga funktion som går att utnyttja för alla möjliga smarta funktioner. En av fördelarna med WebDAV är att det går via port 80 och använder HTTP-protokollet så om ni har brandväggar och annat som sätter käppar i hjulet för extern kommunikation så kan detta vara en väg runt problemet utan att tumma på säkerheten.

- Använda olika former av kryptering. Exempelvis SSL-certifikat och så kallad HTTPS-anslutning är ett bra sätt att skydda ert data från tex avlyssning i samband med kopiering till/från lagringstjänster hos oss.

- Beställa en anpassad lagringserver, i en skräddaryss lagringslösning på någon av våra kraftfulla dedikerade servrar får ni exakt de funktioner som er verksamhet har behov av. Kontatka oss för mer information!

Taggar: ftp, inlogg, lagring