Vilken backup-tjänst passar mig? Vilken/vilka tekniker/protokoll bör jag använda för att ansluta till min backup-tjänst?

Har du funderingar kring vilken backup-tjänst eller lagringstjänst som passar ert behov bäst?

Här reder vi ut frågor och svar och för- & nackdelar samt vilka olika protokoll, dvs Internet-tekniker som passar er bäst.

Backup-tjänst

De tjänster som vi samlat under benämningen "backup-tjänster" är i första hand lämpade för:

• Du som behöver en extern lagringsplats för viktiga filer och dokument.
  • Du som behvöer en extern lagringsplats för er server för exempelvis lagring av säkerhetskopior.
  • Du som behöver kunna använda schemalagd, automatiserad säkerhetskopiering för tex kontorsdatorer, kontorsservrar eller andra nätverksenheter.
  • Du som behöver en distansarbetsplats för att tex "montera" som en nätverksansluten hårddisk direkt i din dator för tex "dra & släppa" kopiering.
  • Du som behöver en projektplats, dvs flera användare delar data, ser gemensamma filer och/eller privata filer som ej är gemensamma.
  • Du som vill kunna nå din backuptjänst via en eller flera olika tekniker som FTP, SFTP, WebFTP osv.

Några av fördelarna med en backup-tjänst är att det är en flexibel tjänst som du exempelvis kan nå både via din mobiltelefon, surfplatta, i den bärbara datorn för en säljare ute på fältet som behöver komma åt gemensamma filer för tex offerter eller jobba på distans mot sina egna filer för tex noteringar på ett säkert sätt.

Eftersom du kan välja att ansluta till din backup-tjänst med en krypterad förbindelse kan du lita på att inte obehöriga kan avlyssna trafiken. Detta innebär att oavsett om du sitter i sommarstugan, i gaten på affärsresan och väntar på att borda din flight eller om ansluter via ett oskyddat trådlöst nätverk på affärslunchen så kan du lita på att ditt data är skyddat.

En backup-tjänst går att koppla till en server, exempelvis någon av våra tjänster inom serverhosting och fungerar lika bra för att ansluta till direkt från din dator, mobiltelefon eller kontorsarbetsplats.

Storage NAS/SAN

Vi har samlat ett par olika typer av tekniska lösningar under detta begrepp. Grundtanken med en storage-tjänst är att du har en server, företrädesvis men inte absolut nödvändigt, hos oss som tex någon av våra serverhosting-tjänster.

Med en NAS / SAN kopplad till din server får du snabb lagring som fungerar som om den var en lokal enhet i servern.

De flesta väljer att ansluta via NFS-tekniken som ger mycket hög prestanda/hastighet för både läsning och skrivning. Du kan välja att lagra säkerhetskopior eller/och data direkt på en extern Storage-tjänst, dock är det troligtvis en god idé att läsa in filerna i RAM på er server först och hämta datat därifrån för att skicka det till klienter som tex besökare på er webplats eller liknande. Det kommer aldrig bli riktigt lika bra prestanda att hämta datat från extern lagring via NFS och därefter skicka det till klienten.

Även andra tekniker går att använda och det går att kombinera flera olika metoder för att hämta data vilket gör att tjänsten är flexibel och passar många olika behov, tex:

• Du behöver kunna hämta/lämna data snabbt via NFS från er server. Linux eller Unix rekommenderas på er server.
  • Ni behöver "montera" er lagringstjänst via Samba (smb, kallas ibland även för "Microsoft Nätverk" i Windows-system) för smidig nätverkslagring. Tänk på att Samba över TCP kan innebära en del krånglande för att få till med alla inställningar, inte minst i brandväggar.
  • Ni behöver använda Apple-produkter för att ansluta till lagringsservern. Exempelvis, ni har en Mac/Apple server och vill lagra säkerhetskopior externt direkt via Apples protokoll istället för tex NFS, SMB, FTP, SFTP osv.
  • Ni behöver montera en disk via SFTP/SSH eller behöver kunna skicka/hämta data via denna teknik eller scp2 för att tex göra schemalagd automatiserad säkerhetskopiering i er server.
  • Ni behöver kunna använda okrypterad FTP för att montera nätverksdisken och/eller kopiera filer.
  • Ni behöver kombinera en eller flera av ovanstående tekniker på en eller flera servrar.

Tänk på att om ni ansluter flera olika servrar mot samma lagringstjänst via NFS och skriver till samma filer samtidigt så finns en risk att filerna blir skadade. Fillåsning eller ännu hellre att tilldela varje server sin "egen" lagringsyta är en bättre metod för att skydda ert data.

Läs mer om Storage/NAS/SAN här.

FTP-tjänst

Med en egen FTP-server, tex ftp.dindoman.nu, kan ni på ett proffsigt sätt låta era kunder eller leverantörer hämta/lämna data på er "egen" FTP-server hos oss.

Våra tjänster inom FTP-hosting fungerar på ungefär samma sätt som våra övriga lagringstjänster men är i första hand anpassade för att tex ett tryckeri, tidningsredaktion eller en grafiker på ett enkelt sätt ska kunna hantera filer som är för stora för att skicka via e-post.

Läs mer om vår FTP-tjänst här.

Taggar: backup, ftp, ftps, lagring, lagring, nas, san, scp, scp2, sftp, sftp2, ssh, ssh2, storage