Varför ser jag bara 90% (eller liknande) av mitt tillgängliga lagringsutrymme i min server?

Ofta i Linux och UNIX men även i andra operativsystem reserverar man en viss andel av lagringsutrymmet (hårddisk) för systemet. Ofta rör det sig om ca 10% som reserveras. Detta är bra och minskar risken för att systemet blir instabilt.

Användaren root har i regel full systembehörighet och kan använda även de återstående andelarna. Vissa systemprocesser som tex epostservrar, loggservrar, webbservrar och interna processer kan behöva utrymme för exempelvis tillfälliga filer för att fungera. Upptäcker du att ditt lagringsutrymme minskar plötsligt eller är fullt bör du omedelbart logga in, bli root och undersöka samt om möjligt frigöra utrymme för att inte riskera att funkioner i servern blir långsamma eller inte fungerar som de ska.

Har du en Virtuell Server, Dedikerad Server eller Co-location så kan alltså detta fenomen uppstå. Med vår övervakning SirV kan serveradministratörer få larm i god tid innan lagringsutrymmet tar slut så att man kan lägga till mer eller frigöra utrymme innan problem uppstår.