Hur raderar man alla mail i Pine / Alpine?

E-postklienten Pine eller Alpine är sedan länge en av de mest populära mailklienterna i unix- och linuxservrar och används bland annat ofta för att läsa sin användares mail men även för root.

Ett vanligt problem som uppstår är om man har exempelvis schemalagda cron-jobb som körs och mailar en output till root så att man efter något år eller så får en hiskelig massa mail som man egentligen varken behöver eller vill läsa, än mindre radera manuellt mail för mail när det rör sig om tiotusentals mail.

Med Alpine (som är den nya, uppdaterade versionen av Pine sedan ett par år) är det dock enkelt att radera alla mail på samma gång i en folder.

Du behöver först och främst installera Alpine.

När du öppnat Alpine och gått igenom välkomstskärmen (E för att stänga välkomst mailet) så väljer du den folder du vill radera mail från.

Därefter trycker du 1, nu visas en fråga "Message number to jump to: 1", vill du radera från meddelande nummer 1 så trycker du enter.

Nu ska du skriva ett semikolon (";") vilket visar dig en dialog som heter "SELECT criteria:". Nu kan du få möjlighet att välja meddelanden utifrån vissa kriterier. Tryck A för att välja alla mail i den aktuella mappen.

Nu ska du åter trycka A för att komma till dialogen "APPLY command: ".

Ange D (som betyder Delete) och Alpine kommer att ge dig svaret att <antal> selected messages marked for deletion.

Om du nu stänger Alpine (q) så kommer du få frågan om du vill stänga Alpine, bekräfta med Y för Yes och därefter svarar du Y för att bekräfta att alla valda mail ska raderas (Expunge the deleted messages from <folder name>).

Tada! Nu har du tömt hela mappen utan att sitta i timmar och hålla ned d-tangenten utan att kunna göra någonting annat medans mail raderas manuellt.

Taggar: alpine, linux, mail, pine, root, systemadministration, tips, trick, tricks, unix