Skapa egen mailserver?

Kort svar: Nej.

Långt svar: Tänk dig för noga. Att "sätta upp" en egen mailserver är bland det svåraste man kan göra på Internet. Ta hjälp av oss, vi kan e-post. Använd gärna vår tjänst Dedikerad Server men lägg över den större delen av ansvaret på oss, det är mycket som kan gå snett.

Våra tjänster inom Dedikerad Server kan beställas med anpassade mjukvarupaket, vi har färdiga lösningar för tex en "Dedikerad Mailserver", där du kan använda såväl webmail som POP3, IMAP, SMTP och funktioner som autosvar, mailinglista, spamfiltrering, rapportering av spam mm. Kontakta en säljare hos oss så berättar vi mer!

Funderar du ändå på att göra huvuddelen av jobbet själv har vi en lista på anledningar att tänka till, det är komplext och ansvarsfyllt att driva e-postservrar på Internet, det krävs bland annat:

• Gedigna kunskaper om Internet, protokoll och inte minst alla tekniska specifikationer, BCPs, RFCs mm som rör just e-post, och det är mycket. Ingenting man sätter sig in i lite snabbt. Det är inte en slump att även erfarna systemadministratörer med många års erfarenhet drar sig för att skapa en egen e-postserver.
  • Ansvar. Massor av krav ställs på en e-postoperatör. Oavsett om ni har en liten server i en garderob eller är en tjänsteleverantör med tusentals användare så ställs samma krav på er. Alla e-postleverantörer måste leva upp till ett antal olika regler, man måste ha personal som i sin tur måste ha rätt kompetens och vara tillgänglig för olika typer av frågor och problem som kan uppkomma när som helst. Man måste skydda sig själv och andra ute på Internet, inte minst genom att använda de i dag riktigt komplicerade funktioner som finns för spamfiltrering. Det sista du vill är nämligen att er e-postserver relay:ar spam, då blir det dyrt och ni blir troligen nedstängda från Internet.
  • De underliggande tekniker som används ställs också mycket krav på. Det går helt enkelt inte att ställa en server mitt på golvet på kontoret och konfigurera brandväggar och nätverk så att e-posttrafik släpps in i er server och sedan är det klart. Bortsett från att serverdrift i sig är en komplicerad historia med kylning, reservkraft och övervakning mm så går det helt enkelt inte att använda vilka underleverantörer som helst och vilka tjänster som helst. Bland det dummaste man kan göra är att ställa en publik e-postserver (eller annan server för den delen) på en "vanlig" Internetanslutning. Det kommer inte att fungera. Det ställs krav på vilken typ av tjänst som används, vilken typ av IP-adresser som används, att inställningar görs korrekt i DNS, brandväggar, e-postservrar och inte minst spamfilter. Att alltsammans övervakas, uppdateras och felavhjälps samt att användare kan få support.
  • Med vår tjänst "Dedikerad Server" får du det bästa och slipper allt det som är krångligt.

Läs mer om Dedikerad Server här: http://compartment.se/serverhosting

Vad behöver du för att skapa er nya mailserver?

1. Först och främst behöver ni ett domännamn. Det registrerar du enkelt direkt via vår websida, compartment.se.
  2. Du behöver en eller flera servrar. Vi rekommenderar för mindre företag att man väljer åtminstone tjänsten "Dedikerad Server 1" med följande tilläggstjänster:
     - UPS
     - Managed Server
     - IT-supportavtal 08-STD
     - Extra RAM-minne
     - Extra Hårddisk
     - RAID1 (diskspegling)
     - Extern backup-tjänst för lagring av säkerhetskopior.
     - Extern mailfiltrering och mailbackup.'
     - DNS-hosting
     ...Självklart får ni en bättre tjänst om ni har en kraftfullare server men faktum är att i de flesta fallen är det ännu bättre att beställa två mindre kraftfulla tjänster som arbetar tillsammans i ett kluster än en enda stor server. Det innebär dessutom en lägre kostnad för er, den stora fördelen är just möjligheten att kunna utföra systemunderhåll, även vid kritiska problem som diskkrasher, utan att hela er tjänst behöver "tas ned".
  3. En klar bild över vad ni vill åstadkomma. Detta, inte minst hur själva systemdesignen ska se ut med kopplingar till olika funktioner för allt från viruskontroller till säker spamfiltrering kan vi självklart också hjälpa er med!

Varför väljer man då en egen mailserver framför tex någon av de fristående e-posttjänster som vi på compartment säljer eller de mailtjänster som ingår i tex våra webhotellabonnemang?

Jo, det finns flera skäl;

• Ni har själva full kontroll över allt er data.
  • Ni kontrollerar själva vilka ni släpper in i era system, ni kan tex garantera gentemot era användare eller uppdragsgivare att känslig information hanteras på ett sätt som ni själva fått vara med och kravställa.
  • Säkerhetsregler, tex krav från er IT-policy eller sekretessregler som rör er verksamhet blir enkla att leva upp till.
  • Ni kan utöka med mer lagringsutrymme eller lägga till funktioner och även samla andra tjänster på samma server vilket ger er bättre kostnadskontroll och garanterar att ni hela tiden får den typ av tjänst som ni behöver och med rätt kapacitet/prestanda. Även om er verksamhet växer eller förändras.
  • Synergieffekter. Det blir i regel mer kostnadseffektivt att välja en lite kraftfullare tjänst när er verksamhet är lite större. Att handla e-postkonton styckvis, särskilt om dessa kommer med begränsningar som kanske inte helt stämmer överens med er kravspec, blir i regel alltid dyrare.
  • Enklare felavhjälpning. En lösning, ett telefonnummer. Praktiskt för er och ni slipper lägga tid på att lösa problem som någon annan kan lösa effektivt åt er medan ni fokuserar på er kärnverksamhet.

Fråga oss gärna mer om Managed Server och hur vi kan hålla er e-post säker.

Taggar: e-mail, e-post, email, epost, mail, post, server, spam