Vilken serverhostingtjänst ska jag välja? Dedikerad Server eller VPS?

Vi erbjuder flera olika serverhosting-tjänster som du även kan läsa mer om och beställa direkt här:

http://www.compartment.se/serverhosting

Läs gärna mer på websidan ovan om de olika tjänsterna, många av skillnaderna och egenskaperna förklaras där.

Nedan förutsätter vi att du läst igenom informationen ovan.

Du behöver en server snabbt

Då passar en VPS, Virtuell Privat Server, bäst. Du kan i regel beställa en tjänst av oss och få tillgång till tjänsten samma dag. Egenskaper går att anpassa och ett antal standardoperativsystem finns tillgängliga.

Läs mer om virtuell server här.

Du behöver flera inte så kraftfulla servrar

Planerar ni exempelvis att sätta upp ett lastbalanserat webserver-kluster eller liknande så behöver ni många servrar som kanske inte alltid är belastade så mycket.

Då passar en virtuell server eller en dedikerad server bra. Se tex vår tjänst "Dedikerad Server Mini" som är ett ännu mer miljövänligt alternativ och ger er hög flexibilitet.

Du behöver mycket CPU (processorkraft)

En eller flera kraftfulla flerkärniga processorer med hög prestanda och bra egenskaper för tunga applikationer mm får ni troligen bäst tjänst för pengarna för genom att välja en eller flera Dedikerade Servrar.

Vi hjälper er gärna att sätta upp ett kluster där en eller flera maskiner kan arbeta tillsammans, tex med beräkningar över nätverk, gemensam lagring mm.

Är hög CPU-belastning ett krav för er innebär detta i regel att även alla andra egenskaper i servern behöver vara optimerade för god prestanda vid hög belastning. Snabba diskar, mycket och snabbt RAM mm. Ta gärna kontakt med en säljare hos oss inför er beställning så hjälper vi er att sätta ihop ett paket som möter era krav.

Behöver du mycket RAM-minne?

Då rekommenderar vi generellt en eller flera dedikerade servrar alternativt co-location.

Med en Dedikerad Server har ni, berodende på vilken modell av server ni väljer, möjligheten att få tillgång till mycket RAM-minne och andra hårdvaruegenskaper kan helt anpassas efter era behov.

Läs mer om Dedikerad Server här

Mycket RAM och mycket CPU

Definitivt Dedikerad Server.

Mycket lagringsutrymme

Oavsett vilken tjänst ni väljer kan ni välja att utöka med såväl internt som externt lagringsutrymme.

Mest lagring för pengarna får man genom att välja Dedikerad Server, det är generellt mer kostnadseffektivt än en virtuell server när vi talar om mycket lagringsutrymme.

Vi erbjuder ett antal olika tjänster inom backup, storage och anpassad lagring.

Väljer ni en dedikerad server finns det begränsningar i de olika servermodeller vi använder för hur många interna hårddiskar som får plats. Behöver du exempelvis fyra hårddiskar rekommenderar vi någon av våra lite mer avancerade servermodeller.

Tilläggstjänster

Vi erbjuder ett antal olika tilläggstjänter både för er virtuella server och er dedikerade server. Oavsett vilken serverhostingtjänst ni väljer så rekommenderar vi alltid:
 - Managed Server (inkl installation av säkerhetsuppdateringar).

- IT-supportavtal (för support, hjälp med konfiguration mm).

- DNS-tjänster

- SSL-certifikat för publika tjänster som webmail, e-handel mm.

- Extra IP-adresser (glöm ej brandväggsregler och DNS-kopplingar för era domänadresser).

- E-posttjänster

- Backup-tjänster för extern lagring av säkerhetskopior mm.

Väljer ni en Dedikerad Server så rekommenderar vi alltid att ni lägger till extra hårddisk, raid-kort för diskspegling och UPS - utan dessa funktioner så får ni inte lika god driftsäkerhet och datasäkerhet.

Detta är extra viktigt om det är en publik tjänst, e-postserver, webserver eller liknande som ni ska köra på er server!

Ni behöver ett annat operativsystem än GNU/Linux eller UNIX?
Här rekommenderar vi generellt Dedikerad Server, även om det går att köra exemeplvis Windows Server som en virtuell maskin så är det i regel andra parametrar eller krav som styr er mot Windows-operativsystemet, ta gärna kontakt med en säljare hos oss. Tänk på att licenskostnader kan tillkomma.

Vi har direktavtal och kan köpa in i princip vilken mjukvara ni än behöver och installera dessa på det sätt som ni vill.

Tänk på att exempelvis Windows Server är mer "prestandahungrigt" än exempelvis Linux eller UNIX så vi rekommenderar en lite kraftfullare maskin, minst en flerkärnig processor och mycket RAM. Var inte snål med RAM-minnet, lägg till mer RAM än ni behöver, det är den mest kostnadseffektiva uppgraderingen ni kan göra på er server. Har ni stöd för 16GB RAM på den servermodell ni valt? Lägg till 16GB direkt, det kommer att behövas förr eller senare.

Ni behöver ett annat GNU/Linux eller UNIX än de vi erbjuder utan extra kostnadsfritt?

Inget problem - vi har som sagt direktavtal och köper in hård- och mjukvara från i princip alla tillverkare och märken. Behöver ni Red Hat eller andra licensierade produkter så ordnar vi det.

Ta gärna en kontakt med oss inför er beställning så hjälper vi er att reda ut eventuella frågor. Faktum är att de flesta av våra kunder som beställer dedikerad server inte beställer de färdigkonfigurerade paketlösningarna som finns tillgängliga direkt på vår websida utan efterfrågan en skräddarsydd offert från oss. Tänk gärna till innan er beställning, behöver ni en längre avtalstid? Behöver ni en annan version av operativsystemet? Behöver ni en särskild partitionering och extra RAID-kort osv osv.

Rekommenderad läsning:

Läs gärna mer på vårt forum om rekomendationer kring RAM-minne för dedikerad server.