Vad är skillnaden mellan en i förväg schemalagd omstart och en övervakad omstart?

Om du tex abonnerar på tjänsten Managed Server och/eller har ett IT-supportavtal hos oss för att hålla kostnaderna låga vid arbeten i er Server så kan vi hjälpa er med tex omstarter, säkerhetsuppdateringar och liknande.

I vissa fall kan det vara nödvändigt att starta om system, även Linux och UNIX-baserade servrar kan under vissa omständigheter behöva en "riktig" omstart. I samband med omstart stängs alla tjänster ned som körs på servern, eventuellt ej sparat data riskerar att gå förlorat (läs: går med största sannolikhet förlorat) och tjänster som tex databas-servrar stänger ned i samband med nedstängning och startas upp igen vid uppstart enligt era inställningar.

Det finns två olika metoder som en omstart kan utföras på:

1. En i förväg schemalagd omstart.

2. En övervakad (manuell) omstart.

I första fallet, schemaläggning av omstart, talar vi om för er server att den ska startas om och den kommer göra sitt bästa för att utföra denna omstart. I vissa, mycket ovanliga, fall kan ett problem uppstå och omstarten utförs då inte. Detta är som sagt oerhört sällsynt men det finns en liten risk. I ännu mer sällsynta fall kan ett problem uppstå vid uppstart av systemet igen, dvs servern "kommer inte upp" igen som den ska utan stannar avstängd. Det är en mycket, mycket liten risk att detta ska inträffa och i regel beror det på att filsystem är trasiga eller att det saknas ledigt diskutrymme på ett filsystem. Dessa typer av problem övervakar vi i regel och kontrollerar innan en omstart schemaläggs. Risken finns dock. Nu är du varnad.

1. Fördelen med en schemalagd omstart är att eftersom vi inte behöver ha jourpersonal som faktiskt sitter och gör omstarten manuellt, säkerställer att allt fungerar som det ska före och efter omstarten så blir kostnaden för er betydligt lägre. Ni slipper boka ett jour-uppdrag och vi slipper ha personal redo att i värsta fall rycka ut på plats hos er server och åtgärda ett akutfel som kanske, kanske skulle kunna inträffa men i 999 fall av tusen inte gör det.

Har ni en icke lastbalanserad driftmiljö och all er trafik dirigeras till ett system som ska omstartas automatiskt kan det vara en god idé att göra en testomstart under dagtid först, så ni ser vad som händer. Om möjligt i ett test-system om ni tex har en utvecklingsmiljö och en driftmiljö. Vi rekommenderar även att ni köper övervakning från oss så att ni blir underrättade direkt om ett fel skulle uppkomma. Ni har även möjlighet att själva övervaka omstarten. Gör gärna det åtminstone de första gångerna ni beställer den här typen av omstart som ska utföras nattetid. Självklart kan det innebära en kostnad även för er att ha personal uppe tex klockan 03:00 på natten en tidig söndag morgon och är kostnaden orimligt hög i relation till vad ett eventuellt problem skulle kosta kanske det trots allt är en bättre idé att istället beställa en övervakad omstart som utförs av vår jour.

2. Övervakad omstart utförs alltid manuellt av en av våra servertekniker. Vi "tittar in" i er server i förväg och kontrollerar vad som behöver göras enligt era eventuella instruktioner. Vi utför omstarten och säkerställer att servern "kommer upp" igen efter omstarten som den ska. Har ni meddelat oss några särskilda instruktioner, tex vem vi ska kontakta när omstarten är utförd eller om ett eventuellt problem skulle inträffa så gör vi även detta.

Övervakad omstart utförs som ett jouruppdrag, dvs ni måste vara Supportavtalskunder hos oss sedan tidigare och minimidebitering är 2 timmar enligt jourtaxa. Startavgift tillkommer.

Det är således en avsevärd skillnad i kostnad för er som beställare mellan de två olika metoderna och bara ni själva kan avgöra vad som passar er bäst.

Har ni en affärskritisk lösning, tex en webapplikation som bara inte får stanna så rekommenderar vi att ni överväger att beställa två separata system och använda så kallad lastbalansering. Tex är det populärt med två separata, identiska Dedikerade Servrar - på den ena har ni er utvecklingsversion och en skarp version och på den andra servern er ordinarie produktionsmiljö. Fördelen med detta upplägg är att ni när som helst kan "switcha" plats på de två servrarna och styra om trafik från den ena till den andra osv. Det går även att lastbalansera, dvs fördela trafiken 50/50 mellan de två servrarna.

Med vår CDN-tjänst får ni möjilghet att ytterligare avlasta era system, höja säkerheten, minska belastningen på ett eller flera system och fördela trafik på olika sätt från en tid till annan. Det går även att lastbalansera i CDN-tjänsten (proxy-tjänsten).

Använder ni VPS, virtuell server? Inget problem - vi har bra lösningar för er också. Det går även att kombinera olika serverhostingtjänster i ett "kluster" osv.

Kontakta vår kundservice för tips, rådgivning och information.

Taggar: cdn, co-location, dedikerad, dedikerad server, drift, jour, kluster, lastbalansering, linux, managed server, natt, omstart, server, serverhosting, support, supportavtal, unix, upptid, utanför kontorstid, vps