Vad är VPN och varför är det bra för mig/vårt företag?

VPN, eller Virtual Private Network, är en teknik som kan användas för att skapa en anslutning från en punkt till en annan.

Typexemplet är att man vill jobba hemifrån och ansluta direkt till en server eller en tjänst (plats).

Med VPN kan man göra detta på ett enkelt och säkert sätt.

VPN går att köpa som färdigpaketerad tjänst från oss i form av fristående VPN-tjänster, tex en per användare på ert företag som ska kunna fjärradministrera er server osv.

VPN går även att köpa som Saas, tex i våra VPS-tjänster.

Slutligen går även VPN att använda direkt i våra brandväggar. Har ni köpt en Nidavellir-brandvägg från oss kan vi hjälpa er att ställa in detta direkt i er brandvägg. Praktiskt om ni tex behöver kunna ansluta direkt till ert kontor.

En av fördelarna med VPN jämfört med andra liknande tjänster är att det är enkelt och mycket säkert. Faktiskt går det att använda VPN så att det är helt skyddat mot avlyssning, dvs krypteringen är så "stark" att även om någon avlyssnar är det inte meningsfullt att försöka knäcka er kryptering. Nidavellir-brandväggarna klarar detta utan att det påverkar prestandan i normal drift och även om ni har många olika VPN-användare.

En annan fördel med VPN är att det är flexibelt. Tack vare att det är säkert kan ni, om ni vill, tillåta VPN-trafik för era medarbetare när de är ute och reser, på semester eller i tjänsteärenden. Perfekt om man bara är lite sjuk och inte vill komma in till jobbet och smitta ned alla men är frisk nog att kunna jobba hemifrån osv.

Allt man behöver för att kunna ansluta via VPN är en fungerande Internetaccess. Denna kan vara trådlös, trådbunden, gå via mobilnätet eller använda egentligen vilken annan teknik som helst. Den långsammaste punkten på förbindelsen kommer att avgöra vilken hastighet man får så ansluter du via en mobiltelefon med dålig täckning kan det säkerligen ta lång tid att tex ladda stora dokument eller se på tunga video-klipp osv.

VPN och Proxy-tjänster fungerar båda på det sättet att användaren "ser ut" att komma från den punkt på Internet där trafiken mynnar ut på nätet. I fallet VPN skapas en krypterad "tunnel" direkt från användarens dator och till brandväggen som kör VPN-tjänsten. Från brandväggen kommer trafiken att gå vidare ut på nätet. Dvs VPN-användaren döljer sin position på Internet och "ser ut" att komma från kontoret även om man jobbar hemifrån.

Detta får flera fördelar. Exempelvis kanske ni redan har brandväggsregler som tillåter att ni ansluter till vissa system från kontoret. Men kanske inte hemifrån. Genom att ansluta via VPN kommer ni ju automatiskt att "se ut" att vara på kontoret och alltså kan du nu ansluta till det där affärssystemet eller vad det nu var för tjänst du behövde nå och redan hade möjlighet att nå från kontoret. Man slipper uppdatera brandväggsreglerna för att även tillåta trafik från hemarbetsplatsen direkt - något som kanske till och med skulle ha inneburit en säkerhetsrisk i vissa fall.

En proxy-tjänst är däremot inte normalt sett krypterad, även om den kan vara det, och VPN är enklare att använda på ett säkert sätt eftersom du "knölar in" ALL trafik i din krypterade VPN-tunnel om du vill och vips finns inga "säkerhetsläckor", ingen trafik som "slipper ut" någon annanstans utan allt ser ut att komma från den punkt på Internet där VPN-tunneln mynnar ut på det vanliga öppna Internet.

Genom att koppla samman flera olika Nidavellilr-brandväggar med varandra kan man skapa virtuella nätverk över Internet och tex låta ett kontor i en del av världen ansluta till ett helt annat kontorsnätverks interna resurser på ett säkert sätt. Statiska VPN-tunnlar kan användas på flera olika sätt och med hög säkerhet, det blir lika säkert som om de olika tjänsterna stått lokalt på ett och samma nätverk och med hjälp av stark kryptering blir det meningslöst att försöka knäcka krypteringen.

Kryptera allt - en bra grundregel!

Genom att kryptera all trafik så blir det omöjligt att identifiera en "hemlighet". Skulle man göra tvärt om - att bara kryptera enstaka information så blir det uppenbart vad som är "hemligt" och då kan man fokusera på dessa "paket". När all trafik använder maximalt stark kryptering hela tiden blir det svårt, om inte omöjligt, att både hitta den känsliga informationen i myllret av paket men även meningslöst att försöka knäcka krypteringen!

Vem bör använda VPN?

Egentligen bör alla företag använda VPN. Har man ett kontor som man behöver kunna nå på distans, tex övervakningskameror, larmsystem, interna tjänster, lagring, datorer, affärssystem eller liknande som man sköter driften för på kontoret så är VPN den bästa metoden att nå dessa utifrån.

Har man en dedikerad server, en virtuell server eller andra tjänster i vårt moln som man behöver kunna administrera på ett säkert sätt så är VPN den perfekta lösningen även här. Man är alltid säker men man är också flexibel att ansluta varifrån som helst. Man behöver inte uppdatera brandväggsregler hela tiden och man kan snabbt ansluta och direkt fokusera på själva jobbet utan en massa distraherande moment runt i kring!

Risker med att använda VPN?

Tänk på att alltid skydda känslig information. Bara för att du använder VPN är inte informationen säker i sig, ett virus, trojan eller andra hot för att inte nämna misstag som att man råkar radera fel fil osv kan inträffa! Det är fortfarande lika viktigt att använda second location backup, säkra lösenordsrutiner, att kryptera viktig/känslig enskild information samt såklart att använda Anvirusprogram, mjukvarubrandväggar och att hantera känslig information på rätt sätt. Ta gärna hjälp av vår kundservice så berättar vi mer!

Relaterad läsning:

VPN

Accesstjänster

VPS

Proxy-tjänster & CDN

ServerHosting

Nidavellir

Taggar: distansarbete, säkerhet, vpn