Vad är det för skillnad på SATA, SAS, SSD och olika typer av hårddiskar / lagringsminnen?

SATA (och de tidigare PATA) är en typ av mekaniska hårddiskar dvs skivor och läsarmar används för att fysiskt läsa från lagringsmediet. Det går att få bra prestanda med SATA-diskar i exempelvis servrar även om de sällan är lika snabba som SAS-diskar.

SAS är en typ av högprestanda-diskar för server, de finns i 7.2krpm, 10krpm och 15k rpm. I mångt och mycket fungerar de som SATA-diskar.

Använder man rätt typ av mekaniska hårddiskar och konfigurerar servern rätt är det inget fel eller problem med att använda mekaniska diskar även om de sällan är lika snabba som SSD-diskar.

I de fall vi använder mekaniska hårddiskar är det uteslutande kvalitetsmodeller framtagna särskilt för krävande situationer som RAID/diskspegling med mycket läsningar och skrivningar samt med god prestanda. I en rätt konfigurerad server med tex diskspegling går det absolut att få mycket god prestanda med mekaniska hårddiskar och många servrar på nätet använder såväl SATA som SAS.

SSD-diskar är baserade på flash-teknik (dvs flashminnen som usb-minnen tex). Detta gör att de likt RAM-minnen kan läsa och skriva snabbare, bland annat tack vare att det inte är en läsarm som rent fysiskt behöver röra sig på disken.

Driftsäkerhet och prestanda kan således bli bättre i många fall när man väljer SSD-disk.

SSD-diskarna anses även vara mer miljövänliga, inte bli lika varma, förbrukar inte lika mycket ström och är mindre vibrations- & stötkänsliga.

I skrivande stund är dock SSD-diskarna oerhört mycket kostsammare än andra typer av lagringsmedia vilket i praktiken innebär att många väljer en hybrid-modell eller helt mekanisk lagringsfunktion tillsammans med diskspegling eller andra RAID-versioner.

RAID-1, diskspegling, tillsammans med hårddiskar gör att både prestanda (läs- / skrivhastighet) och datasäkerheten kan ökas.

IDE-diskar (PATA), används i princip inte någonstans längre utan har ersatts av SATA (SATA2 exempelvis) sedan länge. Har ni en gammal server med IDE-diskar är det troligt att det kan vara svårt att uppgradera och det är en god idé att börja titta på en helt ny lösning, exempelvis vår tjänst Dedikerad Server är ett mycket bra och långsiktigt val.

Hårddisken är serverns lagringsutrymme - här lagras alla filer, dokument och programfiler.

Ju fler och större hårddiskar desto mer lagringsutrymme.

Vi rekommenderar diskspegling (RAID-1) eller RAID-5 för högre datasäkerhet och bättre prestanda.

Vi använder enbart särskilt utvalda produkter och har lång erfarenhet av vad som fungerar i drift.

15k, 10k och 7.2k som benämns på vissa (mekaniska) hårddiskar avser rpm, dvs skivhastigeten (en 15k rpm, dvs 15 000 rpm är snabbare än en standard 7.2k rpm hårddisk). Har du svårt att välja: kontakta oss. SSD är miljövänligast, driftsäkrast och snabbast (ger bäst prestanda) men dyrare per lagringsutrymme. SAS är i regel snabbare än SATA2.

ServerButiken kan du köpa hårdvara som diskar

Bland våra serverhosting-tjänster finner du bland annat dedikerad lagringsserver, vi har även andra lagringstjänster som NAS/SAN/dedikerad lagring/backup-tjänster och olika lösningar för delad lagring vid tex distansarbete, i arbetsgrupper och liknande.

Taggar: disk, hårddisk, ide, lagring, pata, sas, sata, server, ssd