Hur skapar man länkar till en e-postadress (som går att klicka på för att börja komponera ett nytt e-mail med e-postadressen som mottagare)?

Om du vill skapa en klickbar länk som leder till en e-postadress, dvs att ett nytt epostmeddelande med en förutbestämd mottagaradress öppnas hos besökaren, så ska du gå tillväga på detta sätt:

1. Logga in i CCM (vi förutsätter att du använder CCM III, men förfarandet är snarlikt i CCM version 2 och vissa ännu äldre versioner) och gå till den sida du vill ändra.

2. Öppna html-editorn genom att klicka på edit HTML (eller motsvarande) på den aktuella sidan. (Saknas et HTML-fält på den aktuella sidan behöver mallen eventuellt uppdateras med detta fält, kontakta vår support för mer information och råd om vilken lösning som är enklast för er utirfån den givna situationen och förutsättningarna).

3. Markera de ord som du vill göra en klickbar länk av, tex kanske du redan skrivit in e-postadressen i en textmassa, det kan se ut så här:

mottagaradress@dindoman.nu

När det du vill göra klickbart är markerat ska du klicka på "skapa-länk"-symbolen i menyn i HTML-editorn. Men, istället för att skriva in en URL (http://www.dindoman.nu) så ska du nu istället skriva en så kallad mailto-länk, det ser ut på detta sätt:

mailto:mottagaradress@dindoman.nu

..dvs det ska inte stå http:// eller liknande någonstans utan enbart "mailto:" direkt följt av den e-postadress som mailet ska skickas till.

Klicka på "Insert" (eller motsvarande i din version av CCM) för att lagra ändringarna och spara sidan.

4. Prova nu att besöka sidan och hålla muspekaren över den nyss skapade länken. Ser allt rätt ut? Prova att klicka på länken - fungerar allt som du tänkt dig?

Tänk på att så fort du skapar en mailto-länk eller skriver en e-postadress i klartext på en websida så kommer spammare kunna hitta adressen och ni kommer få en ökad mängd skräppost. Visserligen har vi mycket bra spamfiltrering, så ligger er eposttjänst hos oss så kanske ni inte märker av det så mycket till en början. Skulle ni dock märka av att det börjar bli mycket spam kan vi erbjuda er att byta e-postadresser, tex kan man ha förnamn.efternamn@dindoman.nu istället för förnamn@dindoman.nu osv.

Hör av dig till vår support för att få fler tips och råd kring både utformning och funktion på er webplats men även kring "smarta" lösningar som kan bidra till att minska mängden skräppost för er!

Fråga oss gärna om "kontaktformulär" som är en annan populär funktion för att låta besökare skicka e-mail direkt till er utan att behöva ha ett fungerande e-postprogram i sin dator!

Taggar: CCM, ccm 3, CCM IIII, ccm3, e-mail, e-post, email, epost, html, III, länk, link, mailto, redigera