E-postinställningar för surfplattor som iPad mfl.

Precis som i vilken e-postklient som helst så behöver du ställa in ditt e-postprogram i din surfplatta.

Beroende på vilket e-postprogram du använder, vilken version av detta och på vilken typ av surfplatta du ska ställa in e-postprogrammet så kan det se lite olika ut men principen är densamma som för alla våra e-posttjänster.

1. Du behöver abonnemangsbekräftelsen som vi skickade till er i samband med att e-posttjänsten aktiverades. Här framgår såväl användarnamn och lösenord som namn på server för utgående e-post och inkommande e-post.

Saknar du dessa uppgifter kan er kontaktperson begära att vi skickar ut nya inloggningsuppgifter till er. I regel innebär detta att de lösenord som ni redan har byts ut, dvs har du ett e-postprogram idag så kommer detta att sluta att fungera och ni behöver ställa in de nya lösenorden även här.

2. När du ska ställa in ditt e-postprogram så behöver du ange vilken "typ" av e-postkonto du vill använda. Vi rekommenderar* i regel alltid IMAP istället för POP3. POP3 är ett gammalmodigt "protokoll"  på Internet för att hämta e-post och innebär för de allra flesta flera brister och risk för att problem kan uppstå. Vill du ändå använda POP3 så står det dig fritt att göra så och det finns inget hinder att tex använda POP3 på vissa enheter och IMAP på andra. Det går såklart även alltid att använda webmail.

3. Du behöver ställa in e-postprogrammet.

- Användarnamn och lösenord för att skicka e-post via SMTP behöver anges.

- Användarnamn och lösenord för att ta emot e-post (POP3 eller IMAP) behöver anges.

- Du kan behöva byta port för utgående e-post**

* En av många fördelar med IMAP är att man kan vara inloggad på flera ställen samtidigt, dvs tex kan flera personer "jobba" aktivt mot samma brevlåda (så kallad funktionsbrevlåda) och/eller man kan ha flera olika datorer, mobiltelefoner, surfplattor, bärbara datorer osv aktiva samtidigt - alla kan logga in parallellt och "se samma sak" med IMAP.

Med POP3 skulle brevlådan istället "låsas" (dvs blockeras för inloggning) för alla andra utom den som loggat in just nu. Har du tex en hemarbetsplats med en dator som loggar in via POP3 så kommer denna att "blockera" din dator på jobbet osv.

En annan stor nackdel med POP3 är att denna teknik, som är en av de äldre som fortfarande är i bruk på Internet och har sina rötter på 1970-talet, är konstruerad för en helt annan tid - man har bara en inkorg (inga andra mappar som gemensamma mappar mm som man kan ha med tex IMAP) på servern och denna töms varje gång man loggar in. Helt livsfarligt för de allra flesta med andra ord: Har du en mobiltelefon OCH en dator så vet du aldrig var ett e-mail har hamnat - ligger det i telefonen eller i datorn? osv. Som du ser så finns det egentligen bara fördelar med IMAP och bara nackdelar med POP3. MEN, och detta kan vara viktigt om du använder mobilt bredband mycket och är ute och reser, IMAP förbrukar mer bandbredd än POP3 i de allra flesta fall. Betalar du således för din bandbredd, tex om du använder dataroaming och är ute och reser med din mobildatatjänst i din surfplatta, så kan det bli ännu dyrare med IMAP jämfört med POP3. Här kan ett alternativ vara att använda webmailen istället för e-postklienten under tiden du är ute och reser?

Kontakta gärna vår kundservice för mer tips och information.

** Blockerar er Internetleverantör åtkomst till port 25? Byt port till 2525 så fungerar det direkt.

Inga andra inställningar behöver anges som tex certifikat, SSL, TLS, SPA, md5 eller liknande.

I den dokumentation du fick från oss finns även mer information. Läs gärna mer på vår supportsida!

Taggar: android, e-mail, e-post, epost, galaxy, imap, inställningar, ipad, konfiguration, mail, pop3, port, smtp, surfplatta, surfplattor