Mailinställningar för e-postklienter (Mozilla Thunderbird, Apple Mail, Android, Outlook, live mail, Eudora mlf)

Oavsett vilket/vilka e-postprogram ni använder så behöver du ställa in dessa för att kunna skicka och ta emot e-post.

Det är samma princip i alla e-postprogram oberoende av om det är en dator, surfplatta, telefon eller om det är ett operativsystem från Microsoft, Linux, Apple eller något annat UNIX som används:

I den dokumentation ni fick från oss i samband med att e-posttjänsten aktiverades framgår alla de inställningar som ni behöver göra.

Saknar ni denna information kan vi skicka ut inloggningsuppgifterna på nytt. I regel innebär detta alltid att lösenorden byts ut, dvs används de redan någonstans så behöver de nya lösenorden ställas in på dessa ställen också.

1. Du behöver ta ställning till om ni ska använda POP3 eller IMAP för att hämta e-post. I regel rekommenderas alltid IMAP, är ni osäkra är detta troligtvis det bästa valet.

Det går även alltid att skicka och läsa e-post via webmail. Logga in via compartment.se.

2. Du behöver ställa in servernamn, användarnamn och lösenord för den utgående e-postservern (SMTP). Ibland kan man även behöva ändra port till port 2525. Denna inställning kan ligga under en "avancerat"-flik eller liknande i vissa e-postprogram. Ofta går det bara att ändra port från 25 till 2525 i efterhand, när epostkontot redan är skapat i ditt e-postprogram.

3. Du behöver ställa in servernamn, användarnamn och lösenord för den inkommande e-postservern (IMAP eller POP3). Ibland kan man även behöva ändra port till 143 (IMAP) eller 110 (POP3). Portinställningarna kan ligga under en "avancerat"-flik eller liknadne i ditt e-postprogram.

Inställningar för SPA, SSL, TLS, certifkat, kryptering eller liknande behöver i regel inte göras. Det enda du behöver tänka på är att användarnamn och lösenord (autenticering) behövs både för att skicka och ta emot. Har du många olika inställningar att välja på är det i regel bäst att utgå från de inställningar som epostprogrammet föreslår som standard och prova sig fram. Börja med "lösenord i klartext" (kan även heta "basic authentication", "plain text password authentication", "no encryption" eller liknande i ditt e-postprogram) och prova vidare om du inte får allt att fungera direkt.

Du kan även kontakta vår support så hjälper vi dig. För mer support rekommenderar vi något av våra IT-supportavtal som ger er möjlighet att beställa supportuppdrag för fördjupad support, dvs utanför den kostnadsfria support som ingår i våra e-posttjänster.

Taggar: e-mail, e-post, email, epost, mail, post, server