Hur mycket diskutrymme behöver vi för våra virtuella gäster?

Ska du använda vår tjänst private cloud, dvs skapa egna virtuella servrar i ert eget "moln" så kan det vara svårt att på förhand veta hur mycket utrymme som behövs - här reder vi ut begreppen.

Först och främst, i tjänsten private cloud (och även flertalet av våra servar vi hyr ut som dedikerade servrar och säljer för att använda i vår tjänst co-location) så kan man ha många olika hårddiskar, i regel upp till ungefär 8st internt.

Det kan verka lite med små SSD-diskar men faktum är att för virtualisering krävs mindre disktruymme (frånsett Windows som kräver mycket utrymme även för virtuella gäster i nuläget).

Exempelvis kan du faktiskt köra en fullt fungerande linux-server med massvis av installerade program och servermjukvaror på så lite som 256MB RAM och 4GB hårddisk med en virtuell processor!

Det som är viktigt för er virtualiseringsplattform är att ni har gott om RAM-minne, gott om processorkraft och flera olika och snabba diskar med säker lagring (RAID är absolut ett måste).

Det som händer när ni lastar ned ert system lite är nämligen att alla olika VPS:er vill skriva och läsa samtidigt så det är faktiskt bättre att ha många små diskar än några få stora.

så små diskar som 200GB SSD kan vid första anblick verka fjuttigt men blir faktiskt väldigt praktiskt - ni kan fördela olika system på olika diskar och få optimal prestanda samtidigt som ni får mycket god datasäkerhet.

Beräkna minst 5GB per liten linux-VPS. Gärna mer såklart. Det är praktiskt att kunna skala upp servrar i framtiden och det sista ni vill drabbas av är att slå i taket och inte ha denna möjlighet - då får ni prestandaproblem och flaskhalsar som kan drabba flera olika (virtuella) system.

Detsamma gäller för övrigt för RAM-minne. Här är det ännu viktigare att ha god marginal - ca 30% överkapacitet är en bra tumregel.

En lite större linuxbaserad VPS kan klara sig utmärkt på ca 10-30GB utrymme. De lite mer krävande systemen är de med mycket data och/eller ett operativsystem som Suse eller Red Hat som gärna vill ha lite mer utrymme.

Har ni fysiska maskiner som ska virtualiseras kan ni såklart utgå från hur mycket utrymme de har idag och lyfta dem rakt in i ert moln men kanske kan man spara lite utrymme? Finns det onödiga filer som kan tas bort?

Windows är det operativsystem som kräver i särklass mest utrymme - i regel aldrig mindre än 35GB, ta gärna i rejält.

Taggar: virtualisering, vps