Vilket operativsystem ska jag välja?


Är ni i startgroparna och ska beställa en dedikerad server eller en virtuell server?

Att välja operativsystem kan vara svårt. Det kan vara svårt att förstå vilka konsekvenser ett felaktivt val skulle få och om ni har behov av ett särskilt operativsystem redan idag utan att förstå det.

 

Först och främst:

Många tror, helt felaktigt, att de måste ha ett operativsystem från Microsoft, som Windows Server, på sin dedikerade server. Detta stämmer i regel inte alls. Det finns inte någon koppling eller "beroende" som säger att om ni har ett särskilt operativsystem på era datorer på kontoret så måste ni ha ett särskilt, eller samma, operativsystem på er server. Tvärt om.

De flesta klienter, dvs datorer som bärbara och stationära datorer på företag runt om i Europa har Mac OS X eller Microsoft Windows. De flesta servrar på hela Internet använder dock något av de många Linux-operativsystem som finns att tillgå.

Det spelar inte någon roll om den webserver som en websida körs på använder Linux, Unix eller Windows för dig som besökare. Det fungerar lika bra för dig ändå och oavsett om du använder Linux, Windows, Mac OS eller något annat UNIX-baserat operativsystem på din dator.

 

Med detta sagt ska vi försöka bena ut vad ni behöver.

 

Apple? Nästan inga servrar använder Apples operativsystem på Internet idag. Utan att gå in i detalj på olika för och nackdelar så kan vi konstatera att om ni behöver använda särskilda applikationer på er server som bara tillverkas av Apple så skulle detta kunna innebära att ni har fördelar av en Mac-server.

Det är inte troligt och om det känns helt obekant för er så är risken att ni väljer fel om ni väljer bort Apple 0.1%.

Vet ni däremot med er att ni jobbar med en särskild mjukvara, troligtvis sitter ni redan idag på en Mac-miljö även i era datorer i så fall: kanske. Men Linux är troligen ett bättre val för er och innebär en lägre kostnad. De flesta av våra "Mac"-kunder brukar välja Ubuntu Server eller CentOS. Slå oss en signal så vi får veta mer om er verksamhet.

Generellt om Mac OS / Apple:

 - Relativt hög kostnad.

 - Relativt låg prestanda utan optimering.

 - Medelhög säkerhet.

 - Relativt användarvänligt.

 

 

 

UNIX? Det finns många andra UNIX-baserade operativsystem bortsett från Apples Mac OS X. Fördelarna är många, vilket också var anledningen att Apple bytte till en UNIX-arkitektur för många år sedan. Problemet med UNIX är att det finns några olika varianter som ställer ganska mycket olika krav på er och hårdvaran och vilka applikationer som ni kan använda.

FreeBSD Unix är en av de mer populära varianterna. Det är ett flexibelt, mångsidigt och säkert operativsystem som är enkelt att använda och ger er god prestanda. TCP-egenskaperna i ett FreeBSD-system går att få mycket bra så många väljer detta operativsystem för servrar som ska ha mycket trafik samtidigt, tex webservrar.

OpenBSD är troligtvis världens säkraste operativsystem. Har ni extrema krav på säkerhet är detta ofta det självklara valet. OpenBSD "ligger lite efter" när det handlar om att släppa de senaste versionerna av olika mjukvaror så det är inte troligt att ni kommer kunna köra den allra senaste versionen av mjukvaror som webservrar, e-postservrar, osv men även stöd för programspråk mm "släpar efter". Detta är en medveten strategi och hela tanken med OpenBSD är att allt ska vara så säkert som möjligt. I vissa fall på bekostnad av annat som tex prestanda och TCP-egenskaper. Stödet med drivrutiner för olika typer av hårdvara är inte lika utbrett som för FreeBSD.

NetBSD, ett trevligt och minimalt operativsystem som är nära släkt med OpenBSD. Fördelarna är för de flesta inte så många och om du inte har något särskilt skäl att välja just NetBSD så kanske FreeBSD är ett bättre val för er? Precis som med OpenBSD så kan stöd för olika typer av hårdvara, drivrutiner, vara ett skäl att välja bort NetBSD. Passar det er plattform?

Andra BSD:er och UNIX-liknande operativsystem. Det finns massor av bra UNIX-baserade operativsystem. De flesta helt kostnadsfria även för kommersiellt bruk. Vi hjälper er gärna med tips och råd.

Generellt om UNIX:

 - Låg kostnad (i regel ingen kostnad alls).

 - Hög säkerhet.

 - Bra prestanda.

 - Relativt användarvänligt.

 

Windows Det självklara valet för vissa på sin arbetsdator, men det innebär både mycket underhåll, höga kostnader, lägre prestanda och dessutom lägre säkerhet än de flesta andra alternativ. Den, jämförelsevis, avsevärt mycket högre kostnaden i inköp och prenumerationslicenser, årsavgifter och uppgraderingar måste dessutom kompletteras med kostnader för arbetsinsatser, tidskrävande felsökning och inte sällan behöver man ta kurser eller åtminstone köpa litteratur om man inte är specialutbildad inom systemadministration för en särskild typ av windowslösningar, åtminstone när det handlar om de lite mer avancerade lösningarna.

Saker som ofta går att lösa enkelt och utan några som helst kostnader i Linux, Unix eller till och med Mac OS X, innebär i regel en kostnad i Windows-sammanhang. Mjukvaror som ingår i andra operativsystem saknas helt i Windows (i de flesta Linux ingår exempelvis många tiotusentals mjukvaror kostnadsfritt). Än värre: det kanske inte ens går att göra som du tänkt dig om du "måste" göra det på en windowsplattform.

Rent generellt brukar man bara rekommendera Windows Server för de situationer när du vet att du måste använda en mjukvara på din server som i sin tur kräver windows som underliggande plattform.

Detta brukar i regel gå att koka ned till följande lista:

 - Microsoft Exchange*

 - Microsoft Sharepoint**

 - Microsoft IIS***

 

* Microsofts e-postserver-mjukvara som du köper licens för separat och som måste installeras "ovanpå" en Windows Server-plattform. Detta motsvaras i Linux- och Unix-sammanhang av andra tjänster som är mer standard-kompatibla och i 99 fall av 100 helt kostnadsfria, dvs du får ingen inköpskostnad vilket du alltid får med Exchange.

 

** Är du osäker på varför du behöver just sharepoint? Det finns en uppsjö av andra tjänster/tekniker som "gör samma sak". Kanske kan er organisation spara tid och pengar genom att välja en annan lösning?

 

*** Microsofts webserver Internet Information Server. En av de mindre vanliga webservrarna på Internet. Det finns andra alternativ som enligt många är både säkrare och bättre i andra avseenden. Många kör exempelvis den kostnadsfria webservern Apache även på Windows-servrar, vanligast är dock helt klart Apache på Linux som är den i särklass mest använda lösningen för webservrar på hela Internet. Fördelar med Apache istället för IIS är bland annat: kostnadsfri, säker, kompatibel med standarder, lätt att använda, lätt att få support - underskatta inte möjligheten att kunna googla på ett felmeddeladande, eftersom "alla i hela världen" tycks använda Apache så kryllar det av forum där folk stött på exakt samma fråga som du och du kan i regel kopiera en lösning och testa den direkt i din server.

 

Andra funktioner som många kör på en windows-server är tex:

 - AD (finns kostnadsfria, open source-lösnignar för detta som fungerar mycket bra på tex Linux.

 - Skrivarserver (finns stöd för detta i bland annat Samba/Cups för Linux/Unix vilket är en mycket vanlig lösning).

 - Brandvägg. Definitivt inte en funktion vi rekommenderar någon att placera i en Windows-server. En brandvägg bör vara en extern, dedikerad box/server som gör enbart detta. Med alla de säkerhetshål och krav på underhåll som associeras med windows är det ett dyrt och illa lämpat val.

 - Fildelning. Samba, NFS, SFTP, FTP, nätverksmonterade diskar - det finns många bra lösningar för att komma åt filer både lokalt och på distans i Linux eller Unix. Apple har en del egna lösningar på detta också för den som inte vill ha en open source-lösning som är kostnadsfri.

 

Generellt om Windows:

 - Du väljer Windows för din server om du "måste", dvs du ska köra en mjukvara på servern som i sin tur kräver Windows, tex Exchange.

 - Någon måste sköta systemunderhåll och detta måste göras ofta.

 - Hur hanterar ni nedtid och avbrott? Behövs två servrar?

 

Linux för många det självklara valet. Det finns som sagt en anledning att de flesta servrar på Internet kör Linux och att i princip varenda skrivare, bredbands-router, brödrost och mobiltelefon använder Linux (eller i Apples fall en variant av UNIX, anfadern till Linux).

Det är säkert, robust, användarvänligt och nästan alltid helt kostnadsfrit.

Vilket Linux ska man då välja? Detta är däremot problemet eller själva frågan för de allra flesta. Särskilt om man är obekant med Linux. Inte många kör Linux på sin stationära dator idag även om även detta växer stadigt.

Som vi nämnde inledningsvis, det spelar inte någon roll om du har en Windows-PC med Outlook för att hämta e-post, själva e-postservern eller webservern eller vad du nu ska använda din server till kan absolut använda Linux. De flesta gör som sagt redan det.

Det som påverkar är i viss del:

 - Vilken hårdvara ni tänkt använda. Alla våra Dedikerade Servrar och virtuella servrar kan fås med Linux. Har ni egen hårdvara, be oss ta en titt. Ska ni köpa in hårdvara? Be oss köpa in en helhetslösning som fungerar och förinstallera den åt er!

 - Vilka tjänster ni tänkt använda.

 - Hur ni eller den/de som ska administrera server föredrar att jobba.

 

Vi utgår från en Dedikerad Server eller en Virtuell Server och att vi på compartment hjälper er med vissa eller alla "jobb" i själva servern. Då står i princip valet er fritt.

Hade ni tänkt köra ett särskilt program, tex ett affärssystem på er server? DETTA program skulle faktiskt kunna ställa lite krav på vilken typ av Linux ni ska ha.

Många mjukvarutillverkare certifierar sina produkter mot kommersiella Linuxdistributioner, ja det finns sådana. Detta innebär att er mjukvara kanske är garanterad att fungera med tex: SuSe Linux eller Red Hat Linux. Därmed inte sagt att den inte alls fungerar med tex Debian Linux.

Vill ni inte köpa en licens på Red Hat Linux så kan ni istället använda CentOS som i princip är likadan som Red Hat. Vi har många kunder som valt att göra på detta sett och vi har aldrig stött på några problem.

Många föredrar dock inte en RPM-baserad lösning, mer om detta nedan.

 

Red Hat Enterprise Linux eller kort och gott RHEL eller Red Hat. Det är så pass länge sedan Red Hat valde att "brancha av" sin kostnadsfria version av Linux till Fedora så idag är det säkert att säga Red Hat och de flesta kommer att förstå att du pratar om det kommersiella Linuxet och inte Fedora eller gamla Red Hat version 9 som lades ned för tio år sedan eller så.

Kommersiell distribution, dvs du köper en licens, precis som med Mac OS X eller Windows. Du kan få support. Du får uppdateringar.

Små skillnader för de allra flesta jämfört med CentOS eller Fedora som även dessa är RPM-baserade Linux.

 

Fedora - man kan beskriva detta kostnadsfria operativsystem som gratisversionen av Red Hat men det är inte riktigt sant, Red Hat finns i några olika specialiserade utgåvor, bland annat för server medan Fedora, om man ska vara elak och generalisera, kan uppfattas som riktad mot stationära datorer snarare än servrar. Även denna RPM-baserad.

 

CentOS - ett fristående projekt som har som syfte att "hänga på"  Red Hat och ge ut ett kostnadsfritt alternativ till Red Hat. En av de absolut mest populära Linuxdistributionerna sedan många, många år. RPM-baserad, vilket innebär att de verktyg du använder för att hantera och installera mjukvaror är annorlunda, inte bättre eller sämre, än de i ett Linuxsystem som är baserat på Debians teknologi.

 

Debian - ett av de mest populära Linuxoperativsystemen i världen och precis som Red Hat, ett av de äldsta och har, precis som Red Hat en lång historia av bra, stabila produkter som miljoner människor litat på i snart 20 år. INTE rpm-baserat utan du kan använda apt-get istället för yum eller dpkg istället för rpm. Gör samma sak, principen är detsamma, lite olika skillnader i syntax mm. Debian är ganska likt Unix vilket uppskattas av många.

 

Ubuntu - baserat på Debian. Också ett av de mest populära operativsystemen i världen, kanske till och med mer populärt än Debian. Android är baserat på Ubuntu. Fungerar i många avseenden ungefär som Debian om man ska generalisera.

 

Det finns även ett antal andra Linux-varianter som kan vara bättre eller sämre på att möta er kravspec men de flesta väljer något av ovanstående och bara det i sig innebär indirekt att det kan vara ett bättre val för er.

 

Kontakta gärna vår support för rådgivning inför er beställning.

 

Det som är viktigt att tänka på är att om ni väljer ett operativsystem från början och sedan behöver byta så tillkommer en kostnad och även nedtid för er server. Eventuellt data som behöver sparas, tex viktiga filer, måste även kopieras undan i samband med ominstallationen av server. Meddela oss gärna i god tid.

 

Eventuella mjukvaror som ni behöver köpa in kan vi självfallet hjälpa er att köpa in, tänk dock på att vissa typer av licenser, särskilt vissa Microsoft-licenser kan ha begränsningar och/eller vara knutna till en särskild server. För vissa operativsystemslicenser betalar man även en licensavgift för varje kärna som sitter i processorn i servern (ja, det är faktiskt sant och detta kan innebära att licenskostnaderna drar iväg rejält, bra att utreda innan ni beställer något med andra ord!)

 

 

 

Taggar: linux, operativ, operativsystem, os, server, unix, windows
Senast uppdaterad:
2013-06-26 15:02
Av: :
compartment AB
Ny version:
1.0
Resultat av röstning:0 (0 röster)

Du kan inte kommentera den här frågan

Chuck Norris has counted to infinity. Twice.

bannerbyte.eu